Kuasa dan keputusan

Tertarik dengan apa yang diperkatakan oleh Carter tentang Bush dan Blair  – Blair dikatakannya “Abominable. Loyal. Blind. Apparently subservient” dan kepimpinan Bush sebagai presiden as “the worst in history”.

Bagaimanapun, Rumah Putih pula menganggap Carter, sebagai increasingly irrelevant di sini. Begitulah adat dunia, bila berkuasa mungkin kita tidak nampak apa lagi yang boleh kita buat untuk membawa keamanan dunia.

Begitulah dengan kita, bila membuat sesuatu keputusan itu, lazimnya kita tidak mempunyai semua maklumatnya, selalunya sesudah itu,  barulah kita mendapat gambaran yang lebih jelas lagi. Itulah kehidupan. Penulis merasakan, apa yang penting dalam membuat keputusan ialah, sebaik-baiknya kita melakukan segala proses yang perlu, dan bertawakallah semoga keputusan itu adalah yang terbaik.

Saya tertarik dengan kata-kata seorang penulis Barat, tentang membuat keputusan ini: 

The ability to make quick decisions in the face of ambiguity is the difference between living a life pro-actively and living a life reactively. Many times people are afraid to make a decision because they don’t feel they have enough information to go on. Unfortunately, by the time enough information does come around usually the opportunity to make the decision is long gone.

This problem of waiting too long to make decisions is largely based on a few false beliefs that many of us hold. These false beliefs keep us from making a decision when it is necessary.

The first false belief is that more information is always better. This isn’t always true. Once the brain reaches a certain threshold of logical information, giving it more rarely improves your effectiveness in getting the answer right. In fact, too much information can often decrease your ability to get the answer right.

Selamat naik gaji kawan-kawan.

Semoga bertambah kemakmuran & keberkatan dalam kehidupan.

5 Responses to “Kuasa dan keputusan”

  1. Saidi,

    Wah, wajah baru nampak. Aku pulak la ni yang lesu. Tak ada idea nak menulis. Kerja pulak bertimbun. Tapi bila gaji naik semangatlah sikit. Kalau aku pi KL aku mesti belanja hang. Aku balik Trg pada 27 Mei hingga 8 Jun (cuti sambil hadiri majlis kahwin adik). jumpa lagi.

  2. jitraman Says:

    Din,

    Din,

    Bagus la hang balik bercuti belah nie,
    nanti contact lah aku…

    wslm.

  3. Saidi,

    Tentang tikar sarawak tu, nantilah aku tengok. Kalau ada aku sms hang. Kalau nak aku beli dulu dan pos kat hang. Sini harganya murah sikit.

  4. Saidi,

    Membuat keputusan dalam keadaan terdesak memang berat. Dalam Kes Bush dan Carter pula ada sedikit pengecualian. Mereka sudah ada segala think-tank, analis strategik dalam kesemua bidang. Realpolitik (sebutan semacam “real” Madrid ikut cara Melayu) para presiden USA yang lebih bercorak populis itu yang tak betul. Yang mengkritik Bush mengikut selain dari Carter (yang kata dulang paku serpih) juga dari kalangan intelektual yang tahu bahawa tindakan Bush itu tak betul. Tetapi, kerana populism realpolitik itu yang jadi tradisi dalam politik USA, inilah yang kita dapat.

  5. jitraman Says:

    Tom,

    Tak jauh bezanya dengan berlaku di tempat-tempat lain. Hendak menongkah arus terpaksa bertentang dengan tombak-tombak kapitalis yang banyak soldadunya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: