Mulakan dengan diri kita

Penulis tearas terpanggil untuk menyuarakan apa yang dirasa di dlam hati kecil ini.

Sempena Tahun Melawat Malaysia, ramai pemimpin yang mewarwarkan agar rakyat Malaysia bersikap ramah dan menghulurkan senyuman kepada para pelancong ke negara kita. Saya tak rasa ini salah, tetapi adalah lebih baik bagi rakyat Malaysia khusunya, kakitangan kerajaan & swasta, pemimpin kerajaan bersikap ramah dan sentiasa senyum kepada rakan, jiran, kakitangan bawahan dahulu barulah kemudian kita dapat membuat secara semulajadi terhadap pelancong.

Be nice to everybody irrespective of local or foreign tourists. Kalau anda ke Jepun, anda akan dapati kebanyakan rakyatnya menghormati pelancong hatta sesama mereka.

Apa yang kita lihat disini agak kurang orang kita menghormati orang yang lebih rendah kedudukan dari kita, dan kita hanya mengharapkan orang-orang bawahan sahaja menghormati pelancong.

Oleh itu pupuklah diri kita dalam menyayangi saudara sesama kita di negara kita terlebih dahulu, agar ini akan dapat mengeluarkan bibit-bibit ikhlas dalam menerima pendatang-pendatang halal ke negara kita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: