Perjalanan

img_0163.JPG

Dalam perjalanan ke Cape of Good Hope.

img_0202.JPG

Koridor di mana sel-sel penjara kecil di sebelah kiri kanan, dan salah satunya menempatkan tahanan  politik paling terkenal didunia, Nelson Mandela.

Pemandangan dari Robben Island

Pemandangan di atas adalah dari Robben island, Afrika Selatan, pulau di mana tahanan politik di tempatkan dalam sel-sel sekangkang kera. Gunung Meja “Table Mountain” yang berbentuk seperti namanya, seperti permukaanya ditutup saprah awan. Oleh itu tidak memungkinkan kami melihat bentuk aslinya pada waktu itu. Bandar Cape Town, boleh dilihat tetapi sejarahnya ada yang yang mati lemas bila cuba melarikan diri dari pulau ini kerana arusnya.

Bila menaiki ferri ke pulau ini, penulis dan pasangan hampir basah kerana duduk di bahagian luar bot, terkena tempias angin dan air ombaknya.

Mereka yang bershukur akan  kagum dengan kekuasaan Allah yang menjadikan Cape Town, tempat yang sungguh cantik dan indah, pantai, bukit bukaunya, cuacanya, dan mashaallah mesjidnya merata-rata, dan juga tempat bertemunya Lautan Atlantik dan Lautan Hindi, di Cape of Good Hope di selatan hujung tanah benua Afrika.

Advertisements

3 Responses to “Perjalanan”

  1. seronok la boleh pi sana. ni baguih punya writeup kena baca:
    http://www.armansur.com/viewtopic.php?forum=1&topic=57

  2. Ya, seronok dapat visit tempat orang. Dengar layanan orang2 di sana sungguh memuaskan. Hopefully bole la sampai ke sana.

  3. Alhamdulillah. Orang Islam di sana yang saya jumpa amat baik. Walaupun baru kenal sanggup bawa saya kemasjid pada hari Jumaat dan menceritakan sejarah dan kehidupan orang Islam disana, masa di tindas Belanda. Ada seorang tu, pemandu pelancong di hotel tempat kami menginap setelah mengetahui kami orang2 Islam dari Malaysia, berbesar hati menjemput saya dan isteri dan seorang kenalan lagi, kerumahnya menjamu makanan yang sedap dan diperkenalkan kepada saudara mara dan ipar duainya.

    Kami bersembang lama malam tu macam dah lama kenal.

    salah satu pengalaman yang x dpt dilupa di sana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: